Thursday, February 13, 2014

VALENTINE'S DAY 2014. Google sarbatoreste ZIUA INDRAGOSTITILOR printr-un DOODLE special

VALENTINE'S DAY este o sarbatoare internationala, celebrata anual, pe 14 februarie. Google a ales sa celebreze ZIUA INDRAGOSTITILOR printr-un DOODLE.
61466721.jpg
Sfantul Valentin a fost un preot crestin, care a trait la Roma, in timpul imparatului Claudiu al II-lea. Valentin obisnuia sa organizeze ceremonii de casatorie pentru tinerii crestini, persecutati pe atunci in Imperiul Roman. De aici a venit probabil si reputatia lui de protector al indragostitilor.

Sfantul Valentin a fost incarcerat si torturat, ca sa renunte la credinta lui, insa a refuzat si chiar a incercat sa-l converteasca la crestinism pe Claudius. A fost decapitat in anul 269.


VALENTINE'S DAY 2014 - Legenda spune ca, inainte sa fie executat, Valentin s-a indragostit de Iulia, fata celui care il pazea, Asterius. Iulia era oarba iar Sfantul Valentin i-a redat vederea.

Valentin nu a putut sa fie fericit cu femeia iubita, iar mesajul sau de adio, adresat tinerei si semnat “Al tau Valentin”, este considerat primul “biletel de dragoste”.

VALENTINE'S DAY 2014 - Traditia este acum dusa mai departe de indragostitii din intreaga lume, care sarbatoresc pe 14 februarie VALENTINE'S DAY, insa biletele nu mai au acum trista semnificatia a unui mesaj de ramas-bun.

Papa Gelasius a decis, in anul 496, ca ziua in care Valentin a fost executat, 14 februarie, sa-i poarte numele si sa fie dedicata jertfei sale.

VALENTINE'S DAY 2014 - Initial, ceremoniile de VALENTINE'S DAY nu aveau nimic in comun cu sarbatoarea de acum, insa, in anul 1382 poetul Geoffrey Chaucer a scris un poem, Parlement of Foules, cu ocazia logodnei dintre regele englez Richard al II-lea al Angliei si si Anna de Boemia:

"Toate acestea s-au petrecut de ZIUA INDRAGOSTITILOR Cand orice pasare isi alege perechea."

Curand, romantismul asociat cu ZIUA INDRAGOSTITILOR a devenit o traditie in literatura medievala a cavalerilor. De asemenea, nobilii britanici ai acelor vremuri au inceput sa trimita iubitelor sau sotiilor scrisori de dragoste, semnate “al tau Valentin”.

VALENTINE'S DAY 2014 - Incepand cu anul 1979, o editura britanica a produs felicitari care contineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginatie sa compuna propriile mesaje. Astfel a aparut si traditia schimburilor anonime de biletele.

In prezent, anual se trimit milioane de felicitari prin intermediul internetului cu ocazia VALENTINE'S DAY, insa felicitarile clasice sunt inca folosite, mai ales in tarile anglo-saxone.

0 comments:

Post a Comment